Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΒODY & MIND | ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ - Τι δείχνουν τα δώρα που διαλέξατε για τους αγαπημένους σας;

ΒODY & MIND | Τι δείχνουν τα δώρα που διαλέξατε για τους αγαπημένους σας;


 Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς είναι μια περίοδος που έχουμε συνδέσει με την ανταλλαγή δώρων. Κάποιοι μάλιστα αγχώνονται για το τι δώρα θα επιλέξουν για τους αγαπημένους τους. Κάποιοι άλλοι μελαγχολούν γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέσουν χρήματα για δώρα ή επειδή δε μπορούν να χαρίσουν το δώρο που θα ήθελαν.


 Τα δώρα που επιλέγουμε έχουν βαθύτερη σημασία, δεν είναι απλά το αντικείμενο που προσφέρουμε. Η ανταλλαγή δώρων είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, ένας τρόπος να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να καλλιεργούμε αξίες. Μπορεί προσφέροντάς τα να θέλουμε να δείξουμε πόσο γενναιόδωροι είμαστε, μπορεί να θέλουμε να εκφράσουμε την αγάπη και τη σκέψη μας ή απλώς να ανταποδώσουμε ή να δημιουργήσουμε την υποχρέωση σε κάποιον να πράξει ανάλογα. Ο σκοπός που το κάνουμε και η πρόθεση που έχουμε δίνει διαφορετική αξία στο δώρο που προσφέρουμε. Αυτό επηρεάζει και την επιλογή του αντικειμένου.

 Σε πρόσωπα του στενού οικογενειακού κύκλου ή φιλικά, συνήθως θέλουμε να εκφράσουμε την αγάπη μας. Ενώ όταν τα χαρίζουμε σε κάποιο συνάδελφο ή σε άτομο που δεν είναι τόσο κοντά μας συναισθηματικά μπορεί να το κάνουμε από υποχρέωση ή για να δημιουργήσουμε δέσμευση. Το δώρο μιλάει από μόνο του.. Μπορεί να λέει «σ’αγαπώ» ή μπορεί να λέει «δε μου αρέσει κάτι πάνω σου και θέλω να το αλλάξω»..Π.χ ένα ακριβό δώρο μπορεί να υποδηλώνει δέσμευση, δημιουργία υποχρέωσης ή ανάγκη για προβολή. Ένα συμβολικό δώρο δείχνει οτι αυτός που το επιλέγει το ψάχνει λίγο περισσότερο, αφιερώνει περισσότερο χρόνο για το άτομο που προορίζεται το δώρο, αυτό συμβαίνει συνήθως με πρόσωπα που έχουμε ιδιαίτερο δέσιμο. Πολλές φορές ένα συμβολικό δώρο έχει μεγαλύτερη αξία από ένα ακριβό δώρο, όταν προσφέται με αγάπη.

 Πέρα από την επικοινωνία και την έκφραση συναισθημάτων, ένα δώρο μπορεί να έχει διδακτικό σκοπό και να καλλιεργήσει αξίες, ειδικότερα αν προσφέρεται σε παιδιά. Οι αξίες που καλλιεργούνται μπορεί να είναι η αξία της αγάπης, της προσφοράς, της απλότητας, της χαράς, της αμοιβαιότητας, της δημιουργικότητας. Όλα αυτά τα μηνύματα μπορεί να κρύβονται πίσω από την επιλογή κάποιου δώρου.

 Ο τρόπος που τα δύο φύλα επιλέγουν τα αντικείμενα που θα προσφέρουν στους αγαπημένους τους τις γιορτινές ημέρες διαφέρει. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θεωρούνται οικογενειακές γιορτές. Την επιλογή των δώρων συνήθως την κάνουν οι γυναίκες της οικογένειας οι οποίες φροντίζουν και για το γιορτινό τραπέζι. Οι γυναίκες τείνουν να συνδέουν τα δώρα με το συναίσθημα, ενώ στους άνδρες, φαίνεται να απουσιάζει αυτή η σύνδεση.

Αυτές τις γιορτές μπορείτε να γίνετε περισσότερο δημιουργικοί δίνοντας εσείς αξία στο δώρο σας, προσφέροντάς το μέσα από την καρδιά σας. Η αξία ενός δώρου είναι η σκέψη και η αγάπη που το συνοδεύει και όχι η τιμή του!

Καλές γιορτές!

Καπουκάκη Μαρία,
Ψυχολόγος, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών
Ελ.Βενιζέλου 106, Καλλιθέα, Αθήνα
Τηλ.6979404783, 2109593836
www.psyxologia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου