Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

BODY & MIND | ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ - Ο Υπερκαταναλωτισμός των Χριστουγέννων.

BODY & MIND | Ο Υπερκαταναλωτισμός των Χριστουγέννων.


 Τι κρύβεται πίσω από τον  υπερκαταναλωτισμό τις γιορτινές ημέρες; Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά..Περίοδος χαράς και προσφοράς. Συνδεδεμένη με την κατανάλωση προϊόντων. Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που δεν καταναλώνουν απλά, αλλά υπερκαταναλώνουν. Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την τάση των ανθρώπων για υπερκατανάλωση;

 Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί  να δημιουργεί ένα κλίμα ευφορίας σε κάποιους, κάποιους άλλους όμως τους μελαγχολεί.Έρευνες έχουν δείξει πως όταν είμαστε στενοχωρημένοι έχουμε την ανάγκη να ψωνίζουμε περισσότερα και άχρηστα πράγματα. Είναι σαν να προσπαθούμε να καλύψουμε το συναισθηματικό κενό που έχουμε ψωνίζοντας. Προσπαθούμε να δώσουμε στον εαυτό μας την ικανοποίηση που δεν μπορούμε να πάρουμε από αλλού. Αυτό όμως πέραν του ότι δεν λύνει το πραγματικό πρόβλημα, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα. Ειδικά στις μέρες μας που η οικονομική δυσχέρεια είναι μεγαλύτερη. Παρόλα αυτά αρκετοί, ακόμα κι αν δεν έχουν μετρητά χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες. Εκεί δημιουργείται το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού ξοδεύουν από αυτά που δεν έχουν. Όταν χρησιμοποιεί κάποιος πιστωτική κάρτα δεν έχει το αίσθημα της απώλειας, σε αντίθεση με εκείνον που χρησιμοποιεί μετρητά. Έτσι χάνει τον έλεγχο.

 Για  όποιον βρίσκεται σε κατάσταση ευφορίας και πέφτει θύμα του υπερκαταναλωτισμού, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σ’αυτή την περίπτωση οδηγείται εκεί παρασυρόμενος από το κλίμα των ημερών και τις διαφημίσεις. Νιώθει την ανάγκη να αφήσει για λίγο πίσω του την καθημερινότητα και να αγοράσει δώρα για εκείνον και τους αγαπημένους του. Ιδιαίτερα οι γυναίκες, θέλουν να δείχνουν λαμπερές αυτές τις μέρες, φτάνοντας όμως πολλές φορές στην υπερβολή. Πίσω απ’αυτό μπορεί να κρύβεται ανασφάλεια και έντονη ανάγκη για προβολή μέσα από τα υλικά αγαθά.

 Προσπαθήστε να αποφύγετε τις υπερβολές ψωνίζοντας συνειδητά. Σκεφτείτε από πριν τι χρειάζεται πραγματικά να αγοράσετε και μην παρασυρθείτε από τις στολισμένες βιτρίνες και τις διαφημίσεις. Προτιμήστε να έχετε μαζί σας μετρητά όχι πιστωτική κάρτα για να μπορείτε να έχετε τον έλεγχο του τι ξοδεύετε. Αν έχετε πεσμένη διάθεση καλό θα ήταν να αποφύγετε να ψωνίσετε. Μπορείτε αν θέλετε να πάτε μια βόλτα στα μαγαζιά αλλά είναι προτιμότερο να μην πάρετε μαζί σας χρήματα. Αποδεχτείτε αυτό που σας συμβαίνει και σας χαλάει τη διάθεση. Μην προσπαθείτε να το συγκαλύψετε ή να το αποφύγετε. Ψωνίστε όταν νιώσετε καλύτερα και μόνο ότι χρειάζεστε.

Καλά να περάσετε!

Καπουκάκη Μαρία,
Ψυχολόγος, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών
Ελ.Βενιζέλου 106, Καλλιθέα, Αθήνα
Τηλ.6979404783, 2109593836
www.psyxologia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου