Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

BODY & MIND | ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ - 10 λάθη της σκέψης που σας χαλάνε τη διάθεση.

BODY & MIND | 10 λάθη της σκέψης που σας χαλάνε τη διάθεση.


 Παρατηρήστε λίγο τι σκέψη κάνατε ακριβώς πριν στεναχωρηθείτε ή θυμώσετε ή νιώσετε άσχημα για κάτι που έγινε; Θα δείτε ότι πάντα πίσω από ένα αρνητικό συναίσθημα  που σας χαλάει τη διάθεση, υπάρχει μια αρνητική σκέψη. Επομένως ναι μεν τα γεγονότα μας επηρεάζουν ανάλογα, αλλά ο τρόπος που τα ερμηνεύουμε επηρεάζει τα συναισθήματά μας. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε μας “ρίχνει”  ή μας “ανεβάζει” ψυχολογικά. Τα πιο συχνά λάθη που σχετίζονται με τον τρόπο που σκεφτόμαστε είναι τα εξής:

1. ΥΠΕΡΓΕΝΙΚΕΥΣΗ: Όταν υπεργενικεύετε βλέπετε ένα αρνητικό γεγονός σαν ένα ατελείωτο σενάριο ήττας. Π.χ. απέτυχα στην εξεταστική μου σε ένα μάθημα..Πάει..θα αποτύχω σε όλα! Αυτή η σκέψη σας αυτόματα, σας ρίχνει τη διάθεση, σας αποπροσανατολίζει απ’ το στόχο σας, σας κάνει να μην προσπαθείτε. Το αποτέλεσμα τελικά είναι να αποτυγχάνετε στ’ αλήθεια και να επιβεβαιώνετε – ενισχύετε την αρνητική σκέψη κρίνοντας απ’ το αποτέλεσμα που εσείς οι ίδιοι προκαλέσατε.

2. ΜΑΥΡΟ 'Η ΑΣΠΡΟ: Βλέπετε τα πράγματα σα μαύρα ή άσπρα. Δεν υπάρχει απόχρωση του γκρί. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχουν μόνο τα άκρα. Έχοντας υιοθετήσει αυτή την άποψη για τα πράγματα, γρήγορα θα απογοητευτείτε.. Αφού ότι δεν είναι τέλειο για εσάς θα σημαίνει ότι είναι αποτυχημένο.

3. ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Προτρέχετε να βγάλετε συμπεράσματα προσπαθώντας να διαβάσετε τη σκέψη του άλλου ή προλέγοντας το μέλλον. Έτσι θεωρείτε ότι η πρόβλεψή σας είναι δεδομένο γεγονός χωρίς να ελέγχετε αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

4. ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ 'Η ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ: Έχετε την τάση να μεγενθύνετε την αξία του αρνητικού και να μειώνετε ή να απορρίπτετε την αξία του θετικού. Έτσι όμως διατηρείτε κάποιες αρνητικές πεποιθήσεις που δυσκολεύουν την καθημερινότητα και τη ζωή σας γενικότερα.

5. ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: Αντί να δείτε συνολικά μια κατάσταση, επιλέγετε μια αρνητική λεπτομέρεια και επικεντρωνόσαστε αποκλειστικά σε αυτή. Έτσι όμως δε γεύεστε τις απολαύσεις της ζωής.

6. ΤΑ ''ΠΡΕΠΕΙ'' : Συμπεριφέρεστε υποτάσσοντας τα ''θέλω'' σας σε  ''πρέπει'' ή ''δεν πρέπει''. Έτσι νιώθετε ντροπή και ενοχή , όταν κατευθύνετε τα ''πρέπει'' σε εσάς, θυμό και στεναχώρια όταν τα κατευθύνετε στους άλλους.

7. ΕΤΙΚΕΤΟΠΟΙΗΣΗ:  Βάζετε ταμπέλες σε ανθρώπους, κρίνοντας από ένα μεμονωμένο γεγονός. Π.χ.  αν κάποιος κάνει ένα λάθος, λέτε: Μα τι ανόητος που είναι! Αν το κάνετε όμως με τους άλλους, το κάνετε και με τον εαυτό σας με αποτέλεσμα να ρίχνετε την αυτοπεποίθησή σας.

8. ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ: Περιγράφετε ένα γεγονός με εκφράσεις ανακριβείς ή συναισθηματικά φορτισμένες.

9. ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Έχετε την αίσθηση πως αφού αισθάνεστε έτσι , συνεπώς έτσι θα πρέπει να ναι τα πράγματα. Όποτε δεν υπάρχει και νόημα να δείτε αν ισχύει αυτό που σκέφτεστε ή όχι.

10. ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ:  Νιώθετε ότι είστε η αιτία για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει ακόμα κι αν δεν έχετε εσείς την ευθύνη.

Λοιπόν; Τι λέτε; Εσείς κάνετε κάποιο απ’ αυτά τα λάθη; Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας και να βελτιώσετε έτσι την ποιότητα της ζωής σας. Αξίζει τον κόπο!

Καπουκάκη Μαρία,
Ψυχολόγος, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών
Ελ.Βενιζέλου 106, Καλλιθέα, Αθήνα
Τηλ.6979404783, 2109593836
www.psyxologia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου