Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

FUN | EXODOS - The Master: Ίσως η ταινία της χρονιάς;

FUN | The Master: Ίσως η ταινία της χρονιάς;


 Λίγες μέρες πριν τελειώσει και το 2012 σκάει αυτό το αριστούργημα του Άντερσον στη μεγάλη οθόνη. Ταινιάρα με τα όλα της. Και κατάλληλη και για ανδρική συντροφιά που συχνά γκρινιάζει ότι «καμιά καλή ταινία δεν βγαίνει φέτος» κλπ. Πάρ’ τον από το χέρι και εντυπωσίασε με τις γνώσεις σου επί έβδομης τέχνης!

 Αλκοολικός, και με ψυχολογικά προβλήματα ναύτης εναποθέτει την στραπατσαρισμένη του ύπαρξή στα χέρια του χαρισματικού ηγέτη μιας παράξενης θρησκείας, την εποχή (δεκαετία του ΄50) που ένα ολόκληρο έθνος προσπαθεί να εφεύρει τον εαυτό του από την αρχή και να τον επιβάλει στον κόσμο: ως συλλογική και καθολική διαδικασία. Ο Φρέντι (Χοακίν Φίνιξ) είναι ο υποταγμένος, ο άστεγος, ο τσακισμένος. Πάνω σε αυτούς, λέει ο Αντερσον, θεμελιώθηκε ο μεταπολεμικός κόσμος της Αμερικής. Ο Λάνκαστερ Ντοντ, ο Master (Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν), είναι ο ηγέτης. Ο αρχηγός.
Που διακηρύσσει ότι ο «Ανθρωπος δεν ανήκει στο ζωικό βασίλειο». Και ότι «αν ελέγχουμε τα συναισθήματά μας τότε θα κατακτήσουμε την τελειότητά μας».

 Με βάση αυτήν τη Ρητορική, υποτάχθηκε και πίστεψε ο κόσμος στο American ή όποιο άλλο dream. Ετσι ο Φρέντι, δηλαδή η κοινωνία, απαλλοτριώνει κάθε έννοια ελευθερίας. Κι έτσι μεταβάλλεται σε υποζύγιο. Και μάλιστα οικειοθελώς.

Συντελεστές
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πολ Τόμας Αντερσον,
ΣΕΝΑΡΙΟ: Πολ Τόμας Αντερσον,
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Χοακίν Φίνιξ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Έιμι Άνταμς, Λόρα Ντερν
Από 6/12 στο Danaos Cinema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου